Dietetyczne oponki z czekoladą:
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka/mleka roślinnego
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do polewy czekoladowej + do posmarowania blaszki
- 4 łyżki ksylitolu + 1 łyżka do polewy czekoladowej
- 150 g gorzkiej czekolady
- migdały siekane
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Z powstałej masy formować kule i układać na papierze do pieczenia wysmarowanym niewielką ilością oleju kokosowego. Kule spłaszczyć dłonią na grubość ok 0,5 cm i wyciąć dziurkę w środku np. za pomocą małego kieliszka. Oponki wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 25-30 min. W tym czasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i łyżką ksylitolu. Po wyciągnięciu oponek z piekarnika, polać je polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi i migdałami. Pozostawić do wystygnięcia.
Smaczego !