Dietetyczny tłusty czwartek- przepis na oponki :)

Dietetyczne oponki z czekoladą:

IMG_20170223_152800_126

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka/mleka roślinnego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do polewy czekoladowej + do posmarowania blaszki 
  • 4 łyżki ksylitolu + 1 łyżka do polewy czekoladowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • migdały siekane
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Z powstałej masy formować kule i układać na papierze do pieczenia wysmarowanym niewielką ilością oleju kokosowego. Kule spłaszczyć dłonią na grubość ok 0,5 cm i wyciąć dziurkę w środku np. za pomocą małego kieliszka. Oponki wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 25-30 min. W tym czasie rozpuścić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i łyżką ksylitolu. Po wyciągnięciu oponek z piekarnika, polać je polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi i migdałami. Pozostawić do wystygnięcia.

Smaczego !