Czarna herbata i cytryna

„Herbata z cytryną powoduje Alzheimera!”, „Nie pij herbaty z cytryną bo stracisz pamięć!” – tak jeszcze niedawno grzmiały nagłówki pseudonaukowych artykułów. Więc jak to jest z tą herbatą? Pić czy nie pić? Takie pytania zadaje sobie wielu z nas, szczególnie, że herbata z cytryną jest lub była tradycyjnym napojem w wielu polskich domach. Faktem jest, że połączenie herbaty (bogatej w glin) i cytryny powoduje powstawanie cytrynianu glinu, który odkłada się w naszym organizmie, będąc jedną z przyczyn choroby Alzheimera. Kluczem jest jednak technika zaparzania herbaty. Otóż nigdy nie należy dodawać cytryny do naparu zawierającego liście herbaty (czy to torebki czy suszu). Glin w suszu herbacianym występuje w formie niemal nierozpuszczalnej w wodzie. Wobec tego nie przedostaje się do samego naparu. Dopiero po usunięciu liści można bez konsekwencji dodać cytrynę i cieszyć się smakiem pysznego napobrane-1poju bez uszczerbku na zdrowiu 🙂