Hashimoto

Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy typu Hashimoto

jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym (inaczej choroby z autoagresji). Oznacza to, że nasz układ immunologiczny produkuje przeciwciała skierowane przeciwko samemu sobie.
Szacuje się, że jawna postać autoimmunologicznej niedoczynności tarczycy dotyczy ok. 5% populacji, przy czym większość przypadków Hashimoto diagnozowana jest u kobiet. Jak pokazują badania, kobiety chorują nawet 10 razy częściej. Oczywiście nie oznacza to, że mężczyźni nie chorują w ogóle.

OBJAWY CHOROBY

Choroba Hashimoto mocno obniża jakość życia pacjentów ze względu na mnogość i różnorodność objawów.

Do najczęstszych objawów choroby Hashimoto należą:
– zmęczenie, senność i ogólne osłabienie,
– zmniejszona tolerancja wysiłku, bóle oraz osłabienie mięśni,
– wzrost masy ciała,
– częste bóle głowy,
– wrażliwość na niskie temperatury,
– spadek nastroju, zaburzenia lękowe i depresyjne, pogorszenie pamięci,
– problemy z trawieniem,
– problemy skórne: wydłużenie gojenia się ran, wysuszona, zimna i blada skóra,
– zaburzenia miesiączkowania

Dieta w chorobie Hashimoto to bardzo szeroki temat, który chętnie rozwinę w kolejnych artykułach.

Polecam wypróbować naszą dietę przeciwzapalną.

DIETA PRZECIWZAPALNA – PODSTAWOWE ZASADY

Dieta przeciwzapalna została oparta na działaniu indeksu prozapalności diety (ang. DII, Dietary Inflammatory Index) i opisana po raz pierwszy w roku 2009. DII ocenia efekt działania poszczególnego produktu lub całej diety na organizm, a konkretnie na stężenie markerów stanu zapalnego (np. białka C-reaktywnego, czyli CRP). Efekt ten może być prozapalny, przeciwzapalny lub obojętny. Im wyższa wartość DII, tym bardziej prozapalny efekt diety.
Ze względu na immunologiczne podłoże Hashimoto i przewlekły stan zapalny organizmu, dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny.

5 NAJWAŻNIEJSZYCH ZASAD DIETY PRZECIWZAPALNEJ:

  1.  Zadbaj o dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika. Aby to osiągnąć, zjadaj minimum 500 g warzyw dziennie. Do węglowodanów, które powinny dominować w diecie zaliczamy gruboziarniste kasze, pieczywo i makarony z całego ziarna. Jak również warzywa skrobiowe oraz pseudozboża.
  2.  Nie rezygnuj z tłuszczu. Wybieraj jednak tłuszcze nienasycone pochodzące z tłustych ryb morskich, oliwy, orzechów włoskich, siemienia lnianego czy nasion chia.
  3.  Jeśli spożywasz mięso, ogranicz do minimum mięso czerwone, zwłaszcza to w wersji przetworzonej. Sięgaj po roślinne źródła białka, zastępując nimi posiłek mięsny przynajmniej dwa razy w tygodniu.
  4.  Wyeliminuj z diety żywność przetworzoną, będącą źródłem kwasów tłuszczowych trans o korzystnym działaniu na profil lipidowy organizmu.
  5.  Do każdego posiłku dodaj porcję warzyw i owoców oraz przypraw. Jeśli chodzi o potencjał przeciwzapalny, to na prowadzenie wysuwa się czosnek i cebula oraz przyprawy korzenne

Źródła naukowe:

  1.  Pyzik A., Grywalska E., Matyjaszek-Matuszek B., Roliński J., Immune disorders in Hashimoto’s thyroiditis: what do weknow so far?, „Journalof Immunology Research” 2015, s. 1–8.
  2.  Myers A., Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
  3.  Gajewski P. (red.), Interna Szczeklika, „Medycyna Praktyczna” 2018, s.1335–1336.
  4.  Zakrzewska E. wsp., Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto, „Bromatol. Chem. Toksyk”, 2, 2015, s. 117–127.
  5.  Pastusiak K. i wsp., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2017, tom 8, nr 4, s. 155–160.
  6. Marszałkowska-Jakubik J., Dietetyka Współczesna, “Modyfikacje dietetyczne w Hashimoto”, 2021, 35/2021