Jak zdrowo grillować?

Grill to jeden z nieodłącznych elementów wiosennych i letnich spotkań w gronie rodziny i znajomych. Powszechnie uważa się, że potrawy grillowane są dietetyczne. W trakcie procesu w mięsie i produktach mięsnych w wyniku wytopu zmniejsza się zawartość tłuszczu o ok. 5-20%.Należy jednak pamiętać , że nieprawidłowe opiekanie może być szkodliwe dla naszego zdrowia. W żywności w takich procesach jak grillowanie, smażenie czy wędzenie powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Mają one silne właściwości genotoksyczne, mutagenne oraz kancerogenne.

 

Decydując się na grillowanie powinniśmy zwrócić uwagę na kilka zasad istotnych dla naszego zdrowia:

  • przede wszystkim do grillowania należy używać odpowiedniego węgla np. węgla drzewnego lub brykietu, gdyż nie zawierają żywicy, która spalając się emituje związki rakotwórcze,
  • grillowanie żywności można rozpocząć dopiero kiedy brykiet pokryje się szarym popiołem, pod żadnym pozorem nie układaj żywności bezpośrednio na płomienie,
  • grilluj produkty na specjalnych tackach lub w foliach aluminiowych, zabezpieczasz w ten sposób żywność przed wieloma toksycznymi  związkami pochodzącymi m.in. ze spalania się kapiącego na węgiel tłuszczu,
  • wybieraj chude mięsa: indyk, kurczak, wołowina,  biała kiełbasa lub ryby,
  • nie należy spożywać wędzonych kiełbas i produktów z tłustych mięs: wieprzowina (karkówka, boczek), baranina, gęsi, kaczki.  Podczas grillowania nie skupiajmy się wyłącznie na produktach mięsnych możemy też grillować warzywa, które powinny być bazą naszej diety,
  • Marynuj mięso, gdyż oprócz walorów smakowych przyprawy posiadają też właściwości antyutleniające przez co zapobiegają niepożądanym  reakcjom chemicznym,
  • spożywając mięso lub rybę z grilla pamiętajmy o warzywach, które możemy zjeść w formie sałatki,
  • unikajmy ciężkich sosów na bazie majonezu lub śmietany,
  • dobrze jest się zaopatrzyć w termometr z nakłuwaczem, który pomoże w ocenie czy dany produkt jest już gotowy do spożycia. Należy pamiętać, że zarówno surowe jak i zbyt przypieczone mięso może być dla nas szkodliwe,
  • pamiętajmy o płynach, powinniśmy wypijać w ciągu dnia 30 ml wody na kilogram masy ciała,
  • w celu usprawnienia trawienia zrezygnuj z alkoholu, ponadto pamiętaj, że alkohol to puste kalorie nie wnoszące żadnych wartości odżywczych, a 1g czystego alkoholu etylowego to ok. 7 kcal.