Jak donoszą naukowcy z angielskiego uniwersytetu w Reading, sposób hodowli kur niosek ma duży wpływ na zawartość witaminy D w jajkach. Wyniki badań wskazały, że szczęśliwe kury z wolnego wybiegu z ekologicznych gospodarstw niosą jaja z aż o 30% większą zawartością witaminy D! Ma to niebagatelne znaczenie w zaspokajaniu zapotrzebowania na tę witaminę, szczególnie w naszym klimacie 🙂
Wyniki eksperymentu kształtowały się następująco:
– jaja od kur z gospodarstw ekologicznych – 2,2 µg wit. D
– jaja od kur z wolnego wybiegu – 2 µg wit. D
– jaja od nieszczęśliwych kur z chowu klatkowego/ściółkowego – 1,7 g wit. D
Zgodnie z normami unijnymi każde jajko dopuszczone do sprzedaży musi posiadać oznaczenia na skorupce. Za pochodzenie jaja odpowiada pierwsza cyfra znajdująca się na jajku. 0 – oznacza gospodarstwo ekologiczne, 1 – wolny wybieg, 2 – chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy.
Wybierajmy więc jaja oznaczone zerem lub jedynką, a korzyść będzie obopólna, my dostarczymy sobie więcej witaminy D, a kury na dziobach będą nosiły uśmiech 🙂