Zespół specjalistów

Przyjazna obsługa

Sklep dietetyczny

Natychmiastowa wysyłka

Szkolenia online

Certyfikowane

Poznaj szkolenia Akademii Diety

Szkolenia, które zobaczysz niżej są tworzone z pasji do dietetyki przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem.

Wkładamy w nie mnóstwo serca i wiedzy, którą chcemy się z Tobą podzielić!  💚


Przygotowujemy dla Ciebie szkolenia tygodniami, żeby przez czas szkolenia przekazać Ci jak najwięcej, wszystkie najważniejsze informacje a to wszystko w jak najbardziej przystępny sposób.

okładka kursu

Insulinooporność stanowi wyzwanie dla lekarzy, dietetyków, trenerów personalnych, a w szczególności dla samych pacjentów.

Temat: Insulinooporność, hiperinsulinizm oraz hipoglikemia reaktywna – podstawowe informacjeprof. dr hab. inż. Monika Bronkowska


▪ Insulina – dlaczego jest tak istotna w naszym organizmie?
▪ Definicja i patogeneza insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej – przegląd najnowszych doniesień naukowych (czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne).
▪ Wpływ zaburzeń insulinowych na prace gospodarki hormonalnej organizmu człowieka
▪ Otyłość a zaburzenia insulinowe.
▪ Zaburzenia insulinowe u osób szczupłych.
▪ Insulinooporność a inne schorzenia: zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, hiperurykemia) – mechanizm błędnego koła – przegląd najnowszych doniesień naukowych.
▪ Rozpoznanie i diagnostyka insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej
▪ Indeks insulinowy, glikemiczny a ładunek – założenia, wsparcie dietoterapii w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej – przegląd najnowszych doniesień naukowych

Temat: Insulinooporność , hiperinsulinizm i hipoglikemia reaktywna w gabinecie dietetyka – mgr inż. Zuzanna Cybulska

 

▪ Na co warto zwrócić uwagę w wywiadzie w aspekcie insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej
▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych. Somatotypy i fenotypy.
▪ . Interpretacja wybranych (istotnych) parametrów laboratoryjnych w aspekcie insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej
▪ Dietoterapia w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej:
–  rekomendowane zalecenia żywieniowe według najnowszych doniesień naukowych,
–  planowanie jadłospisu: rozkład posiłków,
– . indeks i ładunek glikemiczny,
–  rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany),

–  witaminy, składniki mineralne,
–  produkty sprzyjające i przeszkadzające w leczeniu zaburzeń insulinowych (kawa, gluten, laktoza, fruktoza, mięso, soja, produkty mleczne, sól, owoce)
–  sposoby prezentacji zaleceń żywieniowych pacjentowi – różne modele współpracy,
–  przygotowanie pacjenta do samodzielnej pracy.
▪ Diety alternatywne w insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej
▪ Rola aktywności fizycznej, regeneracji i snu na redukcję insulinooporności
▪ Akceptacja zmian, które zachodzą w trakcie dietoterapii w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej – elementy psychodietetyki 

 

Temat: Suplementy diety i insulinomimetyki – dr hab. inż. Krzysztof Cybulski

 

Studium przypadku. (refluks Z. Cybulska + M. Bronkowska temat własny – karty pracy)

Okładki szkolenia (6)

Depresja dotyka coraz więcej ludzi i jest najczęściej spotykanym zaburzeniem psychicznym. Na depresję może zachorować każdy, bez względu na wiek, płeć czy pochodzenie.

Strategie żywieniowe wspierające leczenie zaburzeń psychicznych

 

Temat: Depresja, zaburzenia lęku i zaburzenia związane ze strachem, zaburzenia nastroju – podstawowe informacje

 

▪ Depresja – Poznanie, emocje, procesy zapalne – podstawowe założenia teorii neurorozwojowej depresji – przegląd najnowszych doniesień naukowych

▪ Zaburzenia lęku i zaburzenia związane ze strachem, zaburzenia nastroju – definicja i patogeneza – przegląd najnowszych doniesień naukowych

▪ Zależność pomiędzy zaburzeniami psychicznymi i neurorozwojowymi a innymi schorzeniami (choroby reumatologiczne, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca, insulinooporość, nadczynność i niedoczynność tarczycy, zaburzenia jelitowe, inne) – przegląd najnowszych doniesień naukowych

▪ Immunomodulatory żywieniowe – ważny składnik diety we terapiach żywieniowych w aspekcie zaburzeń psychicznych i neurorozwojowych

▪ Czas pandemii – wpływ na stan odżywienia, zachowania żywieniowe i zdrowotne

Suplementy, nutrienty, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, psychobiotyki, adaptogeny, leki + interakcje

 

Temat: Depresja, zaburzenia lęku i zaburzenia związane ze strachem, zaburzenia nastroju w gabinecie dietetyka

 

▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie depresji, zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju, zaburzeń funkcji poznawczych

▪ Profilaktyka żywieniowa wybranych zaburzeń psychicznych

▪ Produkty naturalne wspierające leczenie zaburzeń psychicznych

▪ Dietoterapia w depresji,zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju:

▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne

▪ Holistyczny aspekt profilaktyki depresji, zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju – aktywność fizyczna, oddech, sen

▪ Akceptacja zmian, które zachodzą w trakcie dietoterapii w depresji, zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju – elementy psychodietetyki

Mikrobiom a zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe

 

▪ Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie

▪ Jak za pomocą diety wspierać źle funkcjonujący mikrobiom

▪ Flora jelitowa a patomechanizm powstawania zaburzeń afektywnych i lękowych — aktualny stan wiedzy

▪ Możliwości zastosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków w zaburzeniach psychicznych i neurorozwojowych

▪ Oddziaływanie mikrobioty jelit z układem nerwowym (oś jelitowo – mózgowa) oraz potencjalne zastosowanie modulacji mikroflory jelitowej w profilaktyce i terapii chorób o podłożu psychicznym

▪ Probiotykoterapia – różnorodność terapii w wybranych zaburzeniach psychicznych i neurorozwojowych

▪ Skuteczność probiotykoterapii jako elementu leczenia zaburzeń nastroju

 

CASE STUDY

okładka kursu

Certyfikowany kurs online - Dieta w kosmetologii

Poruszane tematy

 

▪ Podstawy dietetyki kosmetologicznej
▪ Rodzaje cery i sposoby pielęgnacji
▪ profilaktyka procesu starzenia
▪ Wpływ diety na włosy i paznokcie
▪ Choroby i ich wpływ na skórę
▪ Dietoterapiaa chorób skóry
▪ Kosmetyki drogeryjne a apteczne
▪ Studium przypadku – dietoterapia trądziku
▪ Przykładowa dieta przeciwzapalna przy trądziku pospolitym

okładka kursu

Kiedy tak na prawdę zaczyna się otyłość? Jak sobie z nią poradzić i przede wszystkim jak wspierać w tym czasie dziecko?

Temat: OTYŁOŚĆ U DZIECI – pytania i odpowiedzi  (M. Bronkowska)

 

▪ Jaki jest prawidłowy przyrost masy ciała i rozwój tkanki tłuszczowej u dzieci i młodzieży

▪ Etiologia i patogeneza otyłości u dzieci

▪ Kryteria diagnostyczne nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży

▪ BMI a siatki centylowe?

▪ Obesogeny a masa ciała dzieci i młodzieży

▪ Programowanie metaboliczne

 

Temat: PROFILAKTYKA NADWAGI I OTYŁOŚCI U DZIECI (Z. Cybulska)

 

Temat: POWIKŁANIA NIELECZONEJ OTYŁOŚCI (M.BRONKOWSKA)

 

▪ Skutki fizyczne, emocjonalne, społeczne

▪ Otyłość uwarunkowana genetycznie – syndrom Pradera-Williego

Temat: Suplementy diety dla dzieci w niefarmakologicznym leczeniu otyłości (K. Cybulski)

 

Temat: Otyłość dziecka w gabinecie dietetyka – leczenie dietetyczne (Z. Cybulska)

 

▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie: otyłości i/lub powikłań

▪ Dietoterapia w otyłości dziecka

▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne

▪ Dietetyk czy lekarz?

▪ Monitoring postępów leczenia otyłości.

▪ Najczęstsze interwencje i modyfikacje dietetyczne.

 

CASE STUDY – OTYŁOŚĆ U DZIECKA

CASE STUDY – OTYŁOŚĆ I INSULINOOPORNOŚĆ U DZIECKA

Temat: Psychodietetyczne podejście do leczenia otyłości

 

▪ Kiedy dziecko z otyłością kierować do psychologa?

▪ Uważność jedzenia jak jedna z metod holistycznego leczenia otyłości

▪ Wpływ otyłości na relacje i relacji na otyłość.

▪ Wybiórczość pokarmowa o redukcja masy ciała u dziecka.

▪ Praca z rodzicami

▪ Dziecko oporujące

▪ Jak motywować i wspierać dziecko z otyłością?

 

CASE STUDY – OTYŁOŚĆ U DZIECKA I RODZICÓW

CASE STUDY – SYNDROM PRADERA-WILLIEGO

 

okładka kursu

Otyłość to ciągle pogłębiający się problem, z którym w Polsce mierzy się aż 58% osób dorosłych.

Temat: OTYŁOŚĆ – podstawowe informacje

 

▪ Definicja, epidemiologia i diagnostyka choroby otyłościowej

▪ Tkanka tłuszczowa jako ważny narząd w organizmie człowieka

▪ Etiologia i patogeneza choroby otyłościowej

▪ Obesogeny – czym są? Jak wpływają na rozwój epidemii otyłości?

▪ Zaburzenia łaknienia związane z nadmierną masą ciała

▪ Diagnostyka otyłości

▪ Metody leczenia: dietetyka, chirurgia bariatryczna, farmakoterapia,

 

CASE STUDY – OTYŁOŚĆ I CUKRZYCA, INSULINOOPORNOŚĆ

 

Temat: OTYŁOŚĆ – powikłania

 

▪ Sercowo – naczyniowe powikłania choroby otyłościowej

▪ Zaburzenia tolerancji glukozy

▪ Powikłania ze strony przewodu pokarmowego

▪ Otyłość a nowotwory

▪ Choroby układu endokrynnego w otyłości

▪ Nefropatia związana z otyłością

▪ Otyłość wieku starszego, otyłość sarkopeniczna

▪ Otyłość a zaburzenia psychiczne

 

Temat: Suplementy diety w niefarmakologicznym leczeniu otyłości

 

Temat: Psychodietetyczne podejście do otyłości. Najczęściej stosowane narzędzia psychodietetyczne i coachingowe w praktyce dietetyka

Temat: Otyłość i choroby towarzyszące w gabinecie dietetyka (dorośli) – leczenie dietetyczne

 

▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie: otyłości i/lub powikłań

▪ Profilaktyka żywieniowa otyłości i wybranych schorzeniach

▪ Dietoterapia w otyłości i wybranych schorzeniach towarzyszących

▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne

 

CASE STUDY – OTYŁOŚĆ (PACJENT Z WIELOKROTNYMI PRÓBAMI REDUKCJI MASY CIAŁA)

okładka kursu

Zaburzenia pracy układu pokarmowego to poważny i powszechny problem w naszych czasach. Wielu pacjentów i dietetyków gubi się w gąszczu informacji i nie wie jak zaplanować posiłki.

Temat: SIBO, SIFO, IMO – podstawowe informacje

 

▪ IBS, SIBO, SIFO, IMO – definicja i patogeneza – przegląd najnowszych doniesień naukowych. Rodzaje SIBO według nowych wytycznych z 2020r.

▪ Migrujący kompleks motoryczny (MMC)

▪ Rozmieszczenie mikrobioty w układzie pokarmowym

▪ Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – ważny składnik diety w strategiach żywieniowych wskazanych schorzeniach układu pokarmowego

▪ Oś mózg – jelito. Wpływ neuroprzekaźników. Wpływ sytuacji stresogennych na perystaltykę jelit.

▪ Enzymy i hormony wpływające na IBS, SIBO, SIFO, IMO.

 

CASE STUDY – SIBO (w ujęciu diagnostycznym)

 

Temat: Farmakoterapia, fitoterapia, suplementacja w IBS, konkretnych rodzajach SIBO, SIFO, IMO

 

CASE STUDY – SIBO ( pod kątem leków i suplementacji)

Temat: Modele probiotykoterapii w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

 

▪ Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie

▪ Jak za pomocą diety wspierać źle funkcjonujący mikrobiom

▪ Możliwości zastosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

▪ Potencjalne zastosowanie modulacji mikroflory jelitowej w profilaktyce i terapii w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

▪ Probiotykoterapia – różnorodność terapii w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

▪ Skuteczność probiotykoterapii jako elementu leczenia wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

 

Temat: IBS, SIBO, SIFO, IMO w gabinecie dietetyka

 

▪Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie: IBS, SIBO, SIFO, IMO

– objawy dominujące

– objawy dodatkowe

– objawy alarmowe

– różnicowanie z innymi chorobami układu pokarmowego

▪ Diagnostyka IBS, SIBO, IMO, SIFO, przygotowanie pacjenta do badania

▪ Interpretacja konkretnych wyników badań pacjentów z omówieniem.

▪ Profilaktyka żywieniowa wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

▪ Dietoterapia w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO

▪ Strategie żywieniowe

– Dieta Low FODMAP’s

– Dieta SCD

– Dieta Śródziemnomorska

– Diety alternatywne

▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne

– gluten, laktoza a IBS, SIBO, SIFO, IMO

– błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny

– płyny w IBS, SIBO, SIFO, IMO

 

Temat: PROFILAKTYKA NAWROTÓW EPIZODÓW IBS, SIBO, SIFO, IMO

 

STUDIUM PRZYPADKU – IBS

STUDIUM PRZYPADKU – SIFO

Poprzez dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. 2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.

Zamknij