Owsianka – czy to dobry wybór na śniadanie dla osób z insulinoopornością, IBS czy SIBO?

Warto wiedzieć, że ze względu na różne problemy zdrowotne należy uwzględnić różne dodatki i różny sposób przygotowania owsianki

NAJWAZNIEJSZE to pamiętać o kwestiach indywidualnych. To co dla jednego jest lekarstwem dla innego może być trucizna.

🌿Niektóre osoby z insulinoopornoscia mogą po owsiance czuć się źle, słabo i zaraz głodne. Ważne, aby taka owsiankę odpowiednio zbilansować, a czasem niestety trzeba z niej zrezygnować. Jeśli ja lubisz sprawdź czy ta metoda jest dla Ciebie.

🌿Dla osób z insulinoopornoscia polecamy owsiankę moczona na noc w wodzie.👩‍🎓 Wykorzystujemy tutaj zjawisko powstawania skrobi opornej, która obniży ładunek glikemiczny potrawy.

🌿Dodajemy białko i tłuszcz i niewielka porcje owoców i niskim indeksie glikemicznym np. owoce jagodowe co dodatkowo obniży odpowiedź insulinowa

🌿 Dodajemy więc jogurt naturalny lub jeśli potrzebujesz więcej białka bo. Np. karmisz piersią to wtedy sięgnij po SKYR lub dodaj trochę twarogu, do tego koniecznie zdrowe źródło tłuszczu – siemię lniane, pestki dyni, słonecznika 🌻 lub orzechy np. migdały.

🌿 Można też zwiększyć ilość błonnika dodając otręby. Takiej owsianki nie poleciałbym osobie z chorobami jelit, z IBS lub SIBO. Ta skrobia oporna nasili dolegliwości. Aby owsianka była lżej strawna polecam gotować ja na świeżo na wodzie a źródłem tłuszczu może być niewielka porcja masła lub oliwy, aby zmniejszyć ilość błonnika. Jeśli chcemy dodać owoce to takie z niską zawartością FODMAP, czyli banan, winogrono czy truskawka. Jeśli źle się czujesz po płatkach owsianych spróbuj wymienić je na ryżowe.