Przyjazna obsługa
Natychmiastowa wysyłka
Certyfikowane
Szkolenia, które zobaczysz niżej są tworzone z pasji do dietetyki przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem.
Wkładamy w nie mnóstwo serca i wiedzy, którą chcemy się z Tobą podzielić!
Przygotowujemy dla Ciebie szkolenia tygodniami, żeby przez czas szkolenia przekazać Ci jak najwięcej, wszystkie najważniejsze informacje a to wszystko w jak najbardziej przystępny sposób.
Temat: Insulinooporność, hiperinsulinizm oraz hipoglikemia reaktywna – podstawowe informacje – prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska
▪ Insulina – dlaczego jest tak istotna w naszym organizmie?
▪ Definicja i patogeneza insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej – przegląd najnowszych doniesień naukowych (czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne).
▪ Wpływ zaburzeń insulinowych na prace gospodarki hormonalnej organizmu człowieka
▪ Otyłość a zaburzenia insulinowe.
▪ Zaburzenia insulinowe u osób szczupłych.
▪ Insulinooporność a inne schorzenia: zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, hiperurykemia) – mechanizm błędnego koła – przegląd najnowszych doniesień naukowych.
▪ Rozpoznanie i diagnostyka insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej
▪ Indeks insulinowy, glikemiczny a ładunek – założenia, wsparcie dietoterapii w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej – przegląd najnowszych doniesień naukowych
Temat: Insulinooporność , hiperinsulinizm i hipoglikemia reaktywna w gabinecie dietetyka – mgr inż. Zuzanna Cybulska
▪ Na co warto zwrócić uwagę w wywiadzie w aspekcie insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej
▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych. Somatotypy i fenotypy.
▪ . Interpretacja wybranych (istotnych) parametrów laboratoryjnych w aspekcie insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej
▪ Dietoterapia w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej:
– rekomendowane zalecenia żywieniowe według najnowszych doniesień naukowych,
– planowanie jadłospisu: rozkład posiłków,
– . indeks i ładunek glikemiczny,
– rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany),
– witaminy, składniki mineralne,
– produkty sprzyjające i przeszkadzające w leczeniu zaburzeń insulinowych (kawa, gluten, laktoza, fruktoza, mięso, soja, produkty mleczne, sól, owoce)
– sposoby prezentacji zaleceń żywieniowych pacjentowi – różne modele współpracy,
– przygotowanie pacjenta do samodzielnej pracy.
▪ Diety alternatywne w insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej
▪ Rola aktywności fizycznej, regeneracji i snu na redukcję insulinooporności
▪ Akceptacja zmian, które zachodzą w trakcie dietoterapii w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej – elementy psychodietetyki
Temat: Suplementy diety i insulinomimetyki – dr hab. inż. Krzysztof Cybulski
Studium przypadku. (refluks Z. Cybulska + M. Bronkowska temat własny – karty pracy)
Strategie żywieniowe wspierające leczenie zaburzeń psychicznych
Temat: Depresja, zaburzenia lęku i zaburzenia związane ze strachem, zaburzenia nastroju – podstawowe informacje
▪ Depresja – Poznanie, emocje, procesy zapalne – podstawowe założenia teorii neurorozwojowej depresji – przegląd najnowszych doniesień naukowych
▪ Zaburzenia lęku i zaburzenia związane ze strachem, zaburzenia nastroju – definicja i patogeneza – przegląd najnowszych doniesień naukowych
▪ Zależność pomiędzy zaburzeniami psychicznymi i neurorozwojowymi a innymi schorzeniami (choroby reumatologiczne, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, cukrzyca, insulinooporość, nadczynność i niedoczynność tarczycy, zaburzenia jelitowe, inne) – przegląd najnowszych doniesień naukowych
▪ Immunomodulatory żywieniowe – ważny składnik diety we terapiach żywieniowych w aspekcie zaburzeń psychicznych i neurorozwojowych
▪ Czas pandemii – wpływ na stan odżywienia, zachowania żywieniowe i zdrowotne
Suplementy, nutrienty, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, psychobiotyki, adaptogeny, leki + interakcje
Temat: Depresja, zaburzenia lęku i zaburzenia związane ze strachem, zaburzenia nastroju w gabinecie dietetyka
▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie depresji, zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju, zaburzeń funkcji poznawczych
▪ Profilaktyka żywieniowa wybranych zaburzeń psychicznych
▪ Produkty naturalne wspierające leczenie zaburzeń psychicznych
▪ Dietoterapia w depresji,zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju:
▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne
▪ Holistyczny aspekt profilaktyki depresji, zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju – aktywność fizyczna, oddech, sen
▪ Akceptacja zmian, które zachodzą w trakcie dietoterapii w depresji, zaburzeń lęku i zaburzeń związanymi ze strachem, zaburzeń nastroju – elementy psychodietetyki
Mikrobiom a zaburzenia psychiczne i neurorozwojowe
▪ Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie
▪ Jak za pomocą diety wspierać źle funkcjonujący mikrobiom
▪ Flora jelitowa a patomechanizm powstawania zaburzeń afektywnych i lękowych — aktualny stan wiedzy
▪ Możliwości zastosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków w zaburzeniach psychicznych i neurorozwojowych
▪ Oddziaływanie mikrobioty jelit z układem nerwowym (oś jelitowo – mózgowa) oraz potencjalne zastosowanie modulacji mikroflory jelitowej w profilaktyce i terapii chorób o podłożu psychicznym
▪ Probiotykoterapia – różnorodność terapii w wybranych zaburzeniach psychicznych i neurorozwojowych
▪ Skuteczność probiotykoterapii jako elementu leczenia zaburzeń nastroju
CASE STUDY
Poruszane tematy
▪ Podstawy dietetyki kosmetologicznej
▪ Rodzaje cery i sposoby pielęgnacji
▪ profilaktyka procesu starzenia
▪ Wpływ diety na włosy i paznokcie
▪ Choroby i ich wpływ na skórę
▪ Dietoterapiaa chorób skóry
▪ Kosmetyki drogeryjne a apteczne
▪ Studium przypadku – dietoterapia trądziku
▪ Przykładowa dieta przeciwzapalna przy trądziku pospolitym
Temat: OTYŁOŚĆ U DZIECI – pytania i odpowiedzi (M. Bronkowska)
▪ Jaki jest prawidłowy przyrost masy ciała i rozwój tkanki tłuszczowej u dzieci i młodzieży
▪ Etiologia i patogeneza otyłości u dzieci
▪ Kryteria diagnostyczne nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży
▪ BMI a siatki centylowe?
▪ Obesogeny a masa ciała dzieci i młodzieży
▪ Programowanie metaboliczne
Temat: PROFILAKTYKA NADWAGI I OTYŁOŚCI U DZIECI (Z. Cybulska)
Temat: POWIKŁANIA NIELECZONEJ OTYŁOŚCI (M.BRONKOWSKA)
▪ Skutki fizyczne, emocjonalne, społeczne
▪ Otyłość uwarunkowana genetycznie – syndrom Pradera-Williego
Temat: Suplementy diety dla dzieci w niefarmakologicznym leczeniu otyłości (K. Cybulski)
Temat: Otyłość dziecka w gabinecie dietetyka – leczenie dietetyczne (Z. Cybulska)
▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie: otyłości i/lub powikłań
▪ Dietoterapia w otyłości dziecka
▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne
▪ Dietetyk czy lekarz?
▪ Monitoring postępów leczenia otyłości.
▪ Najczęstsze interwencje i modyfikacje dietetyczne.
CASE STUDY – OTYŁOŚĆ U DZIECKA
CASE STUDY – OTYŁOŚĆ I INSULINOOPORNOŚĆ U DZIECKA
Temat: Psychodietetyczne podejście do leczenia otyłości
▪ Kiedy dziecko z otyłością kierować do psychologa?
▪ Uważność jedzenia jak jedna z metod holistycznego leczenia otyłości
▪ Wpływ otyłości na relacje i relacji na otyłość.
▪ Wybiórczość pokarmowa o redukcja masy ciała u dziecka.
▪ Praca z rodzicami
▪ Dziecko oporujące
▪ Jak motywować i wspierać dziecko z otyłością?
CASE STUDY – OTYŁOŚĆ U DZIECKA I RODZICÓW
CASE STUDY – SYNDROM PRADERA-WILLIEGO
Temat: OTYŁOŚĆ – podstawowe informacje
▪ Definicja, epidemiologia i diagnostyka choroby otyłościowej
▪ Tkanka tłuszczowa jako ważny narząd w organizmie człowieka
▪ Etiologia i patogeneza choroby otyłościowej
▪ Obesogeny – czym są? Jak wpływają na rozwój epidemii otyłości?
▪ Zaburzenia łaknienia związane z nadmierną masą ciała
▪ Diagnostyka otyłości
▪ Metody leczenia: dietetyka, chirurgia bariatryczna, farmakoterapia,
CASE STUDY – OTYŁOŚĆ I CUKRZYCA, INSULINOOPORNOŚĆ
Temat: OTYŁOŚĆ – powikłania
▪ Sercowo – naczyniowe powikłania choroby otyłościowej
▪ Zaburzenia tolerancji glukozy
▪ Powikłania ze strony przewodu pokarmowego
▪ Otyłość a nowotwory
▪ Choroby układu endokrynnego w otyłości
▪ Nefropatia związana z otyłością
▪ Otyłość wieku starszego, otyłość sarkopeniczna
▪ Otyłość a zaburzenia psychiczne
Temat: Suplementy diety w niefarmakologicznym leczeniu otyłości
Temat: Psychodietetyczne podejście do otyłości. Najczęściej stosowane narzędzia psychodietetyczne i coachingowe w praktyce dietetyka
Temat: Otyłość i choroby towarzyszące w gabinecie dietetyka (dorośli) – leczenie dietetyczne
▪ Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie: otyłości i/lub powikłań
▪ Profilaktyka żywieniowa otyłości i wybranych schorzeniach
▪ Dietoterapia w otyłości i wybranych schorzeniach towarzyszących
▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne
CASE STUDY – OTYŁOŚĆ (PACJENT Z WIELOKROTNYMI PRÓBAMI REDUKCJI MASY CIAŁA)
Temat: SIBO, SIFO, IMO – podstawowe informacje
▪ IBS, SIBO, SIFO, IMO – definicja i patogeneza – przegląd najnowszych doniesień naukowych. Rodzaje SIBO według nowych wytycznych z 2020r.
▪ Migrujący kompleks motoryczny (MMC)
▪ Rozmieszczenie mikrobioty w układzie pokarmowym
▪ Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – ważny składnik diety w strategiach żywieniowych wskazanych schorzeniach układu pokarmowego
▪ Oś mózg – jelito. Wpływ neuroprzekaźników. Wpływ sytuacji stresogennych na perystaltykę jelit.
▪ Enzymy i hormony wpływające na IBS, SIBO, SIFO, IMO.
CASE STUDY – SIBO (w ujęciu diagnostycznym)
Temat: Farmakoterapia, fitoterapia, suplementacja w IBS, konkretnych rodzajach SIBO, SIFO, IMO
CASE STUDY – SIBO ( pod kątem leków i suplementacji)
Temat: Modele probiotykoterapii w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
▪ Mikrobiom – charakterystyka i znaczenie
▪ Jak za pomocą diety wspierać źle funkcjonujący mikrobiom
▪ Możliwości zastosowania probiotyków, prebiotyków, synbiotyków w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
▪ Potencjalne zastosowanie modulacji mikroflory jelitowej w profilaktyce i terapii w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
▪ Probiotykoterapia – różnorodność terapii w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
▪ Skuteczność probiotykoterapii jako elementu leczenia wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
Temat: IBS, SIBO, SIFO, IMO w gabinecie dietetyka
▪Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych, interpretacja wybranych (istotnych) parametrów biochemicznych w aspekcie: IBS, SIBO, SIFO, IMO
– objawy dominujące
– objawy dodatkowe
– objawy alarmowe
– różnicowanie z innymi chorobami układu pokarmowego
▪ Diagnostyka IBS, SIBO, IMO, SIFO, przygotowanie pacjenta do badania
▪ Interpretacja konkretnych wyników badań pacjentów z omówieniem.
▪ Profilaktyka żywieniowa wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
▪ Dietoterapia w wybranych schorzeniach układu pokarmowego: IBS, SIBO, SIFO, IMO
▪ Strategie żywieniowe
– Dieta Low FODMAP’s
– Dieta SCD
– Dieta Śródziemnomorska
– Diety alternatywne
▪ Planowanie jadłospisu: rozkład posiłków, indeks i ładunek glikemiczny, rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany), witaminy, składniki mineralne
– gluten, laktoza a IBS, SIBO, SIFO, IMO
– błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny
– płyny w IBS, SIBO, SIFO, IMO
Temat: PROFILAKTYKA NAWROTÓW EPIZODÓW IBS, SIBO, SIFO, IMO
STUDIUM PRZYPADKU – IBS
STUDIUM PRZYPADKU – SIFO
Jesteśmy nowoczesnym zespołem miłośników dietetyki, którzy w przyjemny i profesjonalny sposób pomogą Państwu dobrać i zrealizować indywidualny program żywieniowy
ul. Krakowska 88CD,
50-427 Wrocław
Poprzez dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji
1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. 2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.