Korzystne działanie owoców dzięki którym zaczynamy czuć lato.

Truskawki to o nich mowa! Doceniane głównie za słodki smak, a nie prozdrowotne właściwości.

strawberries-272812_960_720

 

Szklanka truskawek pokrywa 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C u dorosłych, która jest bardzo ważnym składnikiem diety m.in. korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, ma działanie antyoksydacyjne, bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran. Oprócz witaminy C truskawki zawierają sporo witamin z grupy B, niewielkie ilości β- karotenu i witaminy E oraz mikroelementy- żelazo, wapń i fosfor. Zawarte w truskawkach kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii, a pektyny pobudzają pracę jelit. Działają leczniczo w przypadku bólu gardła i chrypki, przynoszą również ulgę w zaburzeniach układu moczowego. Wykazują działanie przeciwnowotworowe dzięki sporej zawartości witaminy C i kwasu elagowego, który jest antyoksydantem, wspiera układ odpornościowy, zapobiega przemianie nowotworowej komórek. Naukowcy z Salk Institute for Biological Science w San Diego w badaniach na szczurach dowiedli , że flawonoidy zawarte w truskawkach pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1, zmniejszając nefropatię cukrzycową oraz ryzyko wystąpienia retinopatii czy neurpatii. Jak sugerują naukowcy, 37 truskawek dziennie mogłoby uchronić osoby chore od wizyt u wielu specjalistów. Co ciekawe nie tylko owoc ma działanie zdrowotne. Liście truskawki  zawierają garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne oraz śladowe ilości olejku eterycznego. Napar z liści zalecany jest w przypadku biegunki i zapalenia okrężnicy.

Niestety truskawki dostępne są tylko w okresie letnim, dlatego sięgajmy po nie jak najczęściej. Zwłaszcza, że 100 g truskawek to tylko 33 kcal 🙂