Zespół specjalistów

Przyjazna obsługa

Sklep dietetyczny

Natychmiastowa wysyłka

Konsultacje online

Przez Skype lub e-mail

Insulinooporność, hiperinsulinizm oraz hipoglikemia reaktywna w praktyce dietetyka

CERTYFIKOWANE SZKOLENIE ONLINE

Insulinooporność stanowi wyzwanie dla lekarzy, dietetyków, trenerów personalnych, a w szczególności dla samych pacjentów.
W związku z trudnościami jakie stanowi podstawowy element leczenia, czyli dieta, wspólnie z prof. dr hab. Moniką Bronkowską i dr Krzysztofem Cybulskim przygotowaliśmy szkolenie dla specjalistów, gdzie szczegółowo omawiamy trudne i kontrowersyjne tematy dotyczące dietoterapii zaburzeń insulinowych.

 

W czasie 8h szkolenia online dowiesz się jak powinna wyglądać podaż, energii, makroskładników, suplementacja, rozkład posiłków i jak skutecznie edukować pacjentów, aby dobrze się czuli i mieli świetne efekty.

 

Wiedza w przystępnej formie w oparciu o EBN i EBM. Dla każdego przygotowaliśmy niespodzianki w formie dodatków dydaktycznych i kart pracy z pacjentem.

 SZKOLENIE NA ŻYWO  MOŻLIWOŚĆ ZADAWANIA PYTAŃ

DODATKOWE MATERIAŁY  CERTYFIKAT UKOŃCZENIA

Możliwość obejrzenia szkolenia przez 7 dni po transmisji!

POSTY IG - AKADEMIA DIETY (12)

Szkolenie poprowadzą:

Mgr inż. Zuzanna Cybulska

Mgr inż. Zuzanna Cybulska

Specjalizacja: dietetyka kliniczna, redukcja masy ciała, insulinooporność, Hashimoto, PCOS, nietolerancje pokarmowe

Prowadzi własną poradnię dietetyczną.

Prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

Prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

Specjalizacja: dietetyka kliniczna
Naukowiec, wykładowca akademicki, psychodietetyk, autorka wielu publikacji i monografii naukowych oraz książek popularno – naukowych.

Dr inż. Krzysztof Cybulski

Dr inż. Krzysztof Cybulski

Specjalizacja: żywienie człowieka, jadłospisy redukujące masę ciała, suplementy diety

Insulinooporność, hiperinsulinizm oraz hipoglikemia reaktywna

w praktyce dietetyka

21 listopada 2021

CZĘŚĆ 1

Temat: Insulinooporność, hiperinsulinizm oraz hipoglikemia reaktywna – podstawowe informacje – prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska

 

Insulina – dlaczego jest tak istotna w naszym organizmie?

Definicja i patogeneza insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej – przegląd najnowszych doniesień naukowych (czynniki modyfikowalne i niemodyfikowalne).

Wpływ zaburzeń insulinowych na prace gospodarki hormonalnej organizmu człowieka.

Otyłość a zaburzenia insulinowe.Zaburzenia insulinowe u osób szczupłych.

Insulinooporność a inne schorzenia: zaburzenia lipidowe, nadciśnienie tętnicze, hiperurykemia) – mechanizm błędnego koła – przegląd najnowszych doniesień naukowych.

Rozpoznanie i diagnostyka insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej.

 

CZĘŚĆ 2
Temat: Insulinooporność , hiperinsulinizm i hipoglikemia reaktywna w gabinecie dietetyka

 

Na co warto zwrócić uwagę w wywiadzie w aspekcie insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej?
Wywiad żywieniowo – zdrowotny, wyniki analiz antropometrycznych.
Interpretacja wybranych (istotnych) parametrów laboratoryjnych w aspekcie insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej.
Dietoterapia w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej:

 – rekomendowane zalecenia żywieniowe według najnowszych doniesień naukowych,
 – planowanie jadłospisu: rozkład posiłków,
 – indeks i ładunek glikemiczny, indeks insulinowy
 – rozkład makroskładników (białko, tłuszcze węglowodany),
 – witaminy, składniki mineralne,
 – produkty sprzyjające i przeszkadzające w leczeniu zaburzeń insulinowych
 – sposoby prezentacji zaleceń żywieniowych pacjentowi – różne modele współpracy,
 – przygotowanie pacjenta do samodzielnej pracy.

 

CZĘŚĆ 3
Temat: Terapia behawioralna, suplementy diety i insulinomimetyki.


Rola aktywności fizycznej, regeneracji i snu na redukcję insulinooporności.
Diety alternatywne w insulinooporności, hiperinsulinizmu i hipoglikemii reaktywnej.
Akceptacja zmian, które zachodzą w trakcie dietoterapii w insulinooporności, hiperinsulinizmie i hipoglikemii reaktywnej – elementy psychodietetyki.
Suplementy diety i insulinomimetyki.

 

CZĘŚĆ 4
 Studium przypadku z gabinetu dietetycznego

Materiały dodatkowe

Oprócz pełnego szkolenia otrzymasz dodatkowe materiały.

 

🌱 tabela indeksu i ładunku glikemicznego

🌱 tabela indeksu insulinowego

🌱 planer zdrowia

🌱 spis literatury

🌱 przygotowanie do badań laboratoryjnych

🌱 kalkulator do obliczeń wskaźników

🌱 wpływ czynników na indeks i ładunek glikemiczny produktu i potrawy

POSTY IG - AKADEMIA DIETY (18)
POSTY IG - AKADEMIA DIETY (12)

PODSUMOWANIE

Poprzez dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. 2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.

Zamknij