Krem z marchwi z imbirem
Krótki opis
Składniki
- Marchew 200 g, duża sztuka
- Cebula 40 g, mała sztuka
- Pietruszka, korzeń 50 g, mała sztuka
- Bulion 220 g, szklanka
- Jogurt naturalny, 2% tł., 2 łyżki
- Oliwa z oliwek, 2 łyżeczki
- Imbir, do smaku
- Skórka pomarańczy, do smaku
Gotowe we
0 godzin 45 minut
Trudność
2/10
1
Porcje
Wartości odżywcze
białko5,8 g
kalorie160,2 kcal
tłuszcz8,0 g
błonnik10,3 g
Opis/wskazówki
- 1. W garnku rozgrzać oliwę z łyżką wody, dodać cebulę i dusić, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać bulion, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przykryć rondel i gotować od czasu do czasu mieszając przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać imbir, skórkę z pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dusić pod przykryciem przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zblendować na krem, dodać jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Napisz odpowiedź lub komentarz