Zuzanna Mroczkowska - ZnanyLekarz.pl
Zuzanna Mroczkowska - ZnanyLekarz.pl

Krem z marchwi z imbirem

Krótki opis

Składniki

  • Marchew 200 g, duża sztuka
  • Cebula 40 g, mała sztuka
  • Pietruszka, korzeń 50 g, mała sztuka
  • Bulion 220 g, szklanka
  • Jogurt naturalny, 2% tł., 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek, 2 łyżeczki
  • Imbir, do smaku
  • Skórka pomarańczy, do smaku

Gotowe we

0 godzin 45 minut

Trudność

2/10

1

Porcje

Wartości odżywcze

białko5,8 g
kalorie160,2 kcal
tłuszcz8,0 g
błonnik10,3 g

Opis/wskazówki

1. W garnku rozgrzać oliwę z łyżką wody, dodać cebulę i dusić, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać bulion, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przykryć rondel i gotować od czasu do czasu mieszając przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać imbir, skórkę z pomarańczy. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dusić pod przykryciem przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zblendować na krem, dodać jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Możesz też lubić następujące przepisy

Przepis napisany przez

admin

admin

Napisz odpowiedź lub komentarz

Partnerzy

Poprzez dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. 2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.

Zamknij