Indyk tikka masala
Krótki opis
Składniki
- Mięso z piersi indyka, 100 g
- Mleko kokosowe light 110 g, pół szklanki
- Jogurt naturalny, 2% tł., 90 g, pół kubka
- Oliwa z oliwek, 1 łyżka
- Pomidor, 150 g, średnia sztuka
- Cebula, 50 g, mała sztuka
- Czosnek, ząbek
- Sok z cytryny, łyżka
- Imbir, korzeń, kilka plasterków
- Chili mielone, szczypta
Gotowe we
0 godzin 35 minut
Trudność
6/10
1
Porcje
Wartości odżywcze
białko26,5 g
kalorie373,5
cukier23,5 g
tłuszcz20,8 g
błonnik2,9 g
Opis/wskazówki
- 1. Mięso pokroić w kostkę, zamarynować (marynata – pół kubka jogurtu, połowa porcji posiekanego imbiru, pół ząbka czosnku, szczypta chili, sok z cytryny). Mięso w marynacie wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. Po tym czasie rozgrzać pół łyżki oliwy z łyżką wody na patelni, wrzucić indyka, udusić do miękkości. W osobnym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, zeszklić cebulę. Dodać resztę imbiru i czosnku. Po chwili dodać posikanego pomidora bez skórki i dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać mleko kokosowe. Sos zblendować, polać nim mięso.
Napisz odpowiedź lub komentarz