Zuzanna Mroczkowska - ZnanyLekarz.pl
Zuzanna Mroczkowska - ZnanyLekarz.pl

Indyk tikka masala

Krótki opis

Składniki

  • Mięso z piersi indyka, 100 g
  • Mleko kokosowe light 110 g, pół szklanki
  • Jogurt naturalny, 2% tł., 90 g, pół kubka
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Pomidor, 150 g, średnia sztuka
  • Cebula, 50 g, mała sztuka
  • Czosnek, ząbek
  • Sok z cytryny, łyżka
  • Imbir, korzeń, kilka plasterków
  • Chili mielone, szczypta

Gotowe we

0 godzin 35 minut

Trudność

6/10

1

Porcje

Wartości odżywcze

białko26,5 g
kalorie373,5
cukier23,5 g
tłuszcz20,8 g
błonnik2,9 g

Opis/wskazówki

1. Mięso pokroić w kostkę, zamarynować (marynata – pół kubka jogurtu, połowa porcji posiekanego imbiru, pół ząbka czosnku, szczypta chili, sok z cytryny). Mięso w marynacie wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. Po tym czasie rozgrzać pół łyżki oliwy z łyżką wody na patelni, wrzucić indyka, udusić do miękkości. W osobnym rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, zeszklić cebulę. Dodać resztę imbiru i czosnku. Po chwili dodać posikanego pomidora bez skórki i dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać mleko kokosowe. Sos zblendować, polać nim mięso.

Możesz też lubić następujące przepisy

Przepis napisany przez

admin

admin

Napisz odpowiedź lub komentarz

Partnerzy

Poprzez dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. 2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.

Zamknij