Zuzanna Mroczkowska - ZnanyLekarz.pl
Zuzanna Mroczkowska - ZnanyLekarz.pl

Dietetyczny stek minutowy z ziemniakami i sałatką

Krótki opis

Składniki

  • Polędwica wołowa, 100 g
  • Ziemniaki, 150 g, dwie małe sztuki
  • Pomidor koktajlowy, 60 g, 3 sztuki
  • Cebula czerwona, 40 g, mała sztuka
  • Mix sałat, 100 g, pół opakowania
  • Słonecznik, nasiona, łyżka
  • Oliwa z oliwek, łyżeczka

Gotowe we

0 godzin 20 minut

Trudność

7/10

1

Porcje

Wartości odżywcze

białko27,7 g
kalorie349,9
cukier35,3 g
tłuszcz12,4 g
błonnik4,2 g

Opis/wskazówki

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Stek usmaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeżeli wolisz mocniej wysmażone mięso). Przed podaniem posól i popieprz. Oliwę wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną wody. Dodaj bazylię, sól, pieprz. Sałatę przełóż do miseczki, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe oraz drobno posiekaną cebulę i wymieszaj z sosem. Posyp uprażonym słonecznikiem.

Możesz też lubić następujące przepisy

Przepis napisany przez

admin

admin

Napisz odpowiedź lub komentarz

Partnerzy

Poprzez dalsze korzystanie z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. 2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.

Zamknij