Dietetyczny stek minutowy z ziemniakami i sałatką
Krótki opis
Składniki
- Polędwica wołowa, 100 g
- Ziemniaki, 150 g, dwie małe sztuki
- Pomidor koktajlowy, 60 g, 3 sztuki
- Cebula czerwona, 40 g, mała sztuka
- Mix sałat, 100 g, pół opakowania
- Słonecznik, nasiona, łyżka
- Oliwa z oliwek, łyżeczka
Gotowe we
0 godzin 20 minut
Trudność
7/10
1
Porcje
Wartości odżywcze
białko27,7 g
kalorie349,9
cukier35,3 g
tłuszcz12,4 g
błonnik4,2 g
Opis/wskazówki
- 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Stek usmaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeżeli wolisz mocniej wysmażone mięso). Przed podaniem posól i popieprz. Oliwę wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną wody. Dodaj bazylię, sól, pieprz. Sałatę przełóż do miseczki, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe oraz drobno posiekaną cebulę i wymieszaj z sosem. Posyp uprażonym słonecznikiem.
Napisz odpowiedź lub komentarz