Ciasto jabłkowe
Krótki opis
Składniki
- Mąka gryczana, 70 g, pół szklanki
- Mąka jaglana, 70 g, pół szklanki
- Jabłko, 4 średnie sztuki
- Daktyle suszone, 22 szt.
- Soda oczyszczona, łyżeczka
- Jaja kurze, 3 szt.
- Masło klarowane, łyżka
- Olej rzepakowy, łyżka
- Śliwki suszone, 10 szt.
- Cynamon mielony
- Imbir mielony
- Gałka muszkatołowa
Gotowe we
1 godzin 0 minut
Trudność
5/10
10
Porcje
Wartości odżywcze
białko4,4 g
kalorie184,9 g
cukier32,0 g
tłuszcz5,8 g
błonnik4,1 g
Opis/wskazówki
- 1. Daktyle zalać wrzątkiem na godzinę. Masło rozpuść, dodaj jaja, olej i daktyle. Zblenduj całość. Śliwki i jabłka pokrój. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przełóż całość do keksówki i piecz w temp. 180 st. Celsjusza przez 40 min.
Napisz odpowiedź lub komentarz