Aromatyczna zupa kalafiorowa z curry
Krótki opis
Składniki
- Kalafior 200 g, pół małej sztuki
- Bulion 220 g, szklanka
- Pestki dyni, łyżeczka
- Jogurt naturalny, 2% tł., 1 łyżka
- Oliwa z oliwek, 2 łyżeczki
- Curry, do smaku
- Sok z cytryny, łyżeczka
- Szczypiorek, łyżka
Gotowe we
0 godzin 25 minut
Trudność
2/10
1
Porcje
Wartości odżywcze
białko6,8 g
kalorie125,6
cukier13,0 g
tłuszcz8,5 g
błonnik5,2 g
Opis/wskazówki
- 1. Kalafior podzielić na różyczki, zalać szklanką bulionu. Dodać pół łyżeczki curry, gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Zupę zblendować, dodać łyżkę jogurtu, dwie łyżeczki oliwy i łyżeczkę soku z cytryny. Doprawić do smaku. Gotowe danie posypać szczypiorkiem i pestkami dyni.
Napisz odpowiedź lub komentarz