Sezon na borówki właśnie się zaczął!
Dane naukowe z USDA Human Nutrition Research Center on Aging wskazują, że owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich znanych owoców. Działanie to wynika z wysokiej zawartości antocyjanów i innych związków polifenolowych oraz witamin C i E. Wysoka zawartość antocyjanów, posiadających naturalne właściwości przeciwutleniające, powoduje wymiatanie wolnych rodników z organizmu człowieka. Z kolei nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych, w tym także chorób nowotworowych oraz chorób zwyrodnieniowych narządu wzroku. Owoce borówki amerykańskiej pomagają utrzymać organizm człowieka w dobrej kondycji fizycznej, pozwalają zachować energię i witalność. Zapobiegają infekcjom dróg moczowych, uniemożliwiając przyleganie bakterii do ścian przewodu moczowego. Wpływają również na obniżenie ciśnienia krwi oraz zwiększają wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dodatkowo obliczono, że 140 gram owoców borówki amerykańskiej zawiera jedynie 1 gram tłuszczu oraz około 7 gramów błonnika pokarmowego, który wpływa na regulację pracy jelit i ułatwia wypróżnianie.
Komponując nasze posiłki pamiętajmy więc o borówkach. Zwłaszcza, że nie możemy się nimi cieszyć przez cały rok.
Autorka – Alicja Grudzińska